7+1 tipp a stroke kockázatának csökkentéséhez

548
HOZZÁSZÓLÁS:

1. Rendszeres sétastroke-agy-fejfajas-infarktus-agy

Ha hetente legalább ötször tempós gyaloglással töltünk egy órát, a stroke kockázata a felére csökken, napi félórás sétával pedig a negyedére. Aki nem szeret talpalni, válassza az intenzív testmozgás más formáit. A lényeg, hogy hetente ledolgozzunk legalább ezer, de inkább két-háromezer kalóriát, mert az érkatasztrófa csak így védhető ki kellő hatékonysággal. Jó agyvédő sport még az úszás, a kerékpározás és az aerobik.

2. Relaxálás

A stresszoldás az agyat is óvja, főleg a mélylégzés, a jóga, a tánc és az éneklés. Az angliai Cambridge egyetemének kutatói szerint majdnem negyedével csökken a stroke kockázata annál, aki képes levezetni feszültségét, és meg tud szabadulni szorongásaitól.

3. Halételek

Több mint negyedével csökkenhet az agyi érkatasztrófa kockázata, ha hetente legalább két-három alkalommal egészségesen elkészített (párolt, abált, főtt, sütőben sült) halétel kerül az asztalunkra. Ennek oka az, hogy a jótékony halzsír segít megőrizni az érfal rugalmasságát, és gátolja az érfalon lerakódó zsírrögök kialakulását. A zsiradékban kisütött hal és a panírozott halrúd viszont egészségtelen, a gyorsbüfékben kínált halas szendvicshez hasonlóan.

4. Néhány korty alkohol – aztán stop!

Pár korty csökkenti, a túlzásba vitt italozás viszont növeli az agyi érkatasztrófa kialakulásának valószínűségét. Kínai kutatók véleménye ez, akik hatvannégyezer férfi alkoholfogyasztási szokásait és egészségét követték nyomon kilenc éven át. Számszerű következtetésük: hetente maximum 6 egység ital 8 százalékkal csökkenti, 21 egységnél tóbb viszont már 22 százalékkal növeli a kockázatot.

De mennyi egy egység? Ahhoz, hogy a különböző szeszes italok hatását óssze lehessen hasonlítani, kidolgozták az alkoholegység fogalmát. Egy egységben annyi alkohol van, amennyit a máj egy óra alatt le tud bontani (ez megközelítőleg 7 g). Egy deciliter bor 10-12 g, 2 dl sör 10 g, illetve 2 cl tömény ital 8 g alkoholt tartalmaz. A férfiak kettő-, a nők egypohárnyi mennyiségben limitálják a napi szeszbevitelt!

5. Több teljes kiőrlésű élelmiszert!

Melyek ezek? Például a zabkorpa, a korpás keksz, a magos vagy rozskenyér, a hántolatlan gabonapehely, a barna rizs, a müzli. Az amerikai Harvard Egyetem kimutatása szerint 40 százalékkal ritkább a stroke azoknak a nőknek a körében, akik bőségesen és rendszeresen fogyasztanak efféle táplálékokat, mint azoknál, akiknek az étrendje alig tartalmaz ilyen jellegű élelmiszert.

6. Füstmentesen

Már napi tíz szál cigaretta elszívása is 90 százalékkal növeli a stroke kockázatát – és ehhez nem kell magas vérnyomás vagy koleszterinszint. A dohányfüstben lévő nikotin, szén-monoxid és ezernyi más méreg hatására az érfal elveszíti rugalmasságát (érelmeszesedés), fokozódik a plakklerakódás, ráadásul a vér besűrűsödik, tehát könnyebben alakulnak ki vérrögök.

7. Szívzavar ellen

Pitvarremegés (fibrilláció), illetve a pitvarlebegés során a szív felső kamrái erőteljes, egyenletes összehúzódások helyett gyors ütemben húzódnak össze. Ez az állapot négyszeresére növeli a stroke kockázatát, mert a szívben pangó vér könnyen összecsomósodik, egy erőteljesebb összehúzódás pedig kisodorhat a keringésbe egy vérrögöt, mely az agyba kerülve elzárja a vér útját.

A hatvanöt év felettiek közel 4 százaléka, a nyolcvan évnél idősebbek 10 százaléka érintett, ezért idősebb korban ajánlatos kivizsgáltatni, nincs-e szívritmuszavarunk. Ezt a pulzus és a szívverés megfigyelésével magunk is könnyen megállapíthatjuk, de biztosabb módszer az EKG (térítésmentesen elvégzik bármelyik szakrendelőben).

Akinél fennáll a pitvarremegés, annak az orvos általában a warfarin nevű vérhígítót írja fel, mely a klinikai vizsgálatok szerint 69 százalékkal csökkenti a stroke kockázatát. Rendelése előtt az orvosnak mérlegelnie kell a terápia kockázatát, a készítmény ugyanis nehezíti a véralvadást, ami eleséskor nagyfokú bevérzést, sérüléskor nehezen elállítható, nyílt vérzést okoz.

+1. Napi egy aszpirin

Akinek volt már stroke-ja, annak napi egy, 80 mg-os dózisú aszpirintabletta szedése ajánlatos. Ugyanezt javasolják a szélütést még nem szenvedett, de veszélyeztetett nők számára: egy kísérlet szerint a stroke kockázata ily módon 17 százalékkal csökkenthető, érdekes módon szinte csak a nők esetében.

Mit jelent a veszélyeztetettség? Magas vérnyomást, emelkedett vérzsírszintet, szívritmuszavart, az agyi érkatasztrófára való családi hajlamot; aki érintett, mindenképpen konzultáljon orvosával.

>>> Figyelem! A kezelésnek számtalan mellékhatása lehet!

548
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]