A stroke megértéséhez ismernünk kell az emberi agy funkcióit

612
HOZZÁSZÓLÁS:

A stroke, vagy más néven agyi infarktus lényege az agy bizonyos területeinek átmeneti vagy tartós működéskiesése, az adott területet ellátó ér elzáródása vagy megrepedése miatt. A tünetek jeidegrendszer-agy-neuronokllege és súlyossági foka az érintett agyállomány helyétől és nagyságától függ, éppen ezért az egyes agyi területek funkciójának ismerete ily módon nagyban elősegíti a tünetek megértését.

A stroke első hiteles leírásai közel két és fél évezreddel ezelőttről, Hippokratésztől származnak. A feljegyzések szerint az orvostudomány atyja figyelt fel arra, hogy a stroke-ot  elszenvedett betegek igen nagy valószínűséggel esnek kómába, és levonta ebből azt a következtetést, hogy az ébrenlét központja az agy.

Később felfedezték, hogy azon betegek, akiknél az agyi infarktus a bal agyféltekét érinti, következetesen a jobb oldalukra bénulnak le és fordítva. Az 1800-as években egy francia tudós, Paul Broca megfogalmazta, hogy az agy bizonyos területeinek roncsolása szelektíven gátolja a beszédre való képességet: ez volt az első olyan felfedezés, amelynek alapján következtetni lehetett valamely agyi terület élettani funkciójára. Mivel azonban az agynak két féltekéje van, rendelkezik azzal a csodálatos képességgel, hogy az ép területek átvegyék a károsodott oldal feladatát, vagyis érdemi gyógyulás vegye kezdetét.

Az emberi agy rendkívül összetett szerv, amelyet idegsejtek (neuronok) milliárdjai építenek fel. Minden egyes neuron több száz vagy több ezer neuronnal áll folyamatos összeköttetésben, szabályozza azok működését, és teszi ezáltal lehetővé, hogy gondolkozzunk, mozogjunk, éljünk.

Az agyat és a hozzá kapcsolódó gerincvelőt együttesen központi idegrendszemek nevezzük (idegen szóval Central Nervous System – ‘CNS’). A gerincvelőn és az ún. perifériás idegeken át az agy üzenetet kap a test minden részének állapotáról, és ugyanezen útvonalon üzenetet küld a test felé: irányítja pl. a végtagok mozgását, vagy elemzi a végtagok, az ujjak felől érkező ingerületeket.

Maga az agy átlagosan 1,4 kg tömegű, közepesen lágy textúrájú, szürkés színű szerv. Színét a többmilliárdnyi idegsejt sejttestének tömege adja, amely különösen az agy külső felszínén (agykéreg v. kortex) és az ún. törzsdúcokban (bazális ganglionok) koncentrálódik. Az agy mélyebb rétegei az idegsejtek nyúlványait „szigetelő” rétegtől fehér színűek.

612
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]