Amit tudnia kell a magas vérnyomásról és veszélyeiről

580
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomás annyira gyakori, és olyan súlyos következményei lehetnek, hogy joggal feltételezhetnénk: a hipertónia egyértelmű, jól körülírt fogalom. A valóságban viszont az egészségügyi szszivritmus-holgyakemberek óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy megegyezzenek a leghelyesebb meghatározásban.

A meghatározás nehézségei

A populációs vizsgálódások során széles tartományban változó vérnyomásértékeket találtak. Ha ezt grafikusan ábrázoljuk az életkor függvényében, az évek múlásával párhuzamosan határozott emelkedést figyelhetünk meg.

Feltűnhet az is, hogy az emelkedés folytonos, nincsen töréspont az egyenesen, ami megfelelhetne az egészséges és a kóros érték metszéspontjának. Éppen ezért a magasvémyomás fogalma csak tapasztalati meghatározás lehet, vagyis olyan megállapodás alapján alakult ki, amely folytonos kísérletekre és megfigyelésekre épül.

Optimális értékek

Az ideálisnak mondható testsúly meghatározásakor is hasonló nehézségekbe ütközünk. Mindkét esetben csak megközelítő választ adhatunk – közvetett módon határozhatjuk meg a kívánatosnak tartott értéket.

A legelterjedtebb megközelítésnél a valóságban mért számokat statisztikai kapcsolatba hozzák az élettartammal. A leghosszabb élethez rendelhető értéket kell – jobb híján – optimálisként elfogadjuk.

Feltehetően ezen körülmények segítik elő leghatékonyabban, hogy a szív és az érrendszer a legkedvezőbb feltételek között láthassa el a feladatát, és a legkevésbé juthassanak szóhoz a működését zavaró tényezők.

A szisztolés és diasztolés nyomás

A szisztolés nyomás egészséges emberben is megnövekedhet akár 50%-kal is, ha az ember hirtelen felfokozott izgalmi állapotba kerül vagy komoly fizikai erőfeszítést tesz.

Ilyenkor a nyugalmi érték gyorsan visszaáll, a diasztolés nyomás pedig mindvégig azonos szinten marad. A kettő közül az utóbbi a lényegesebb.

A diasztolés nyomás tükrözi az arteriolák élettani állapotát. Mindaddig kiugró marad, amíg az arteriolák összehúzódott állapotban vannak, és az összeszűkült csövek fokozott ellenállást fejtenek ki a vérárammal szemben.

Több próbálkozás történt már az enyhe magas vérnyomás meghatározására*: az egyezkedések ahhoz a megállapodáshoz vezettek, hogy a 95-105 Hgmm közötti diasztolés nyomás jelenti ezt az állapotot.

A mérsékelt hipertóniára a 105-120 Hgmm, a súlyos hipertóniára pedig a 120 Hgmm feletti diasztolés nyomás jellemző.

Súlyos következmények

A 170/110 Hgmm feletti vérnyomás gyakran okoz kellemetlen tüneteket, mint a reggeli fejfájás, szédülés.

A 230/130 feletti esetekben szívpanaszok és egyéb rosszullétek jelenhetnek meg. Bárki számára, akinek magas a vérnyomása, a legnagyobb veszély a hirtelen és kiszámíthatatlan kimenetelű szívroham vagy agyvérzés.

A magas vérnyomás nem betegség a szó hagyományos értelmében, de fontos jelzés az orvos számára, amelynek alapján előre láthatja egy esetleges szívroham vagy más keringési megbetegedés bekövetkeztét.

Egyben olyan kockázati tényező, amely jól megfékezhető és ellenőrzés alatt tartható vérnyomáscsökkentő szerekkel és önsegítő módszerekkel.

580
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]