Ismerje meg az agy vérkeringését és a stroke kialakulási lehetőségeit

599
HOZZÁSZÓLÁS:

Az agy vérellátását alapvetően két érrendszer biztosítja: a carotis és a vertebrobasilaris rendszer. Az artéria carotisok a szívből kivezető legnagyobb verőérből, az aortából erednek, és a nyak két oldalán haladnak a koponya felé.stroke

A stroke kialakulási lehetőségei

Az alsó állkapocs magasságában két, egy belső és egy külső ágra válnak; a belső az agyba, a külső az arc és a fejbőr alá fut és ad le ágakat. Az elágazásoknak fontos kórélettani szerepe van a stroke kialakulásában azáltal, hogy jelentősen megváltoztatják a vér áramlási tulajdonságait: bennük a vér lassabban, kevésbé egyenletesen, szakkifejezéssel élve turbulensen halad, vagyis nem zavartalanul az ér üregében, hanem az érfalnak nekiütődve.

Az állandó fizikai igénybevételnek kitett érfal ezeken a helyeken könnyebben sérül, hamarabb indul meg benne érelmeszesedés, mint más helyeken. Az elmeszesedett, rugalmatlan érfal kevésbé képes biztosítani a mögöttes szövet (jelen esetben az agyállomány) vérellátását, hajlamos az elzáródásra, ill. a spontán repedésre, vagyis stroke forrása lehet. Az artéria carotisok elzáródása (stenosis) a nyugati országokban az összes stroke mintegy egynegyedéért felelős.

A vertebrobasilaris rendszer

Az agy vérellátását végző másik fontos érrendszert, a vertebrobasilaris rendszert alkotó egyik artériapár, az artéria vertebralisok egy hosszú szakaszon a gerincvelőt kísérik, majd az agyalapon egyesülve egyetlen artériává, az artéria basilarisszá olvadnak össze. Ezek az erek biztosítják az agyalap, a kisagy, valamint az agyféltekék hátulsó területének vérellátását.

A vertebrobasilaris artériák a carotisokkal együtt az agy egyik legfontosabb anasztomózisrendszerét, az ún. Willis-gyűrűt alkotják (az „anasztomózis” erek közötti kapcsolatot, összeköttetést jelent).

Az érgyűrű jelentősége az, hogy a felépítésében részt vevő erek egyikének elzáródása esetén is megfelelő vérellátás biztosíthatő az érintett ér ellátási területén. A Willis-kör jóvoltából nem okoz pl. maradandó károsodást az egyik oldali a. carotis nagyfokú szűkülete vagy elzáródása, nagyobb veszélyt jelent, ha a meszes érfali lerakódásokról kisebb-nagyobb darabok szakadnak le, és kerülnek a keringés azon további szakaszaiba, amelyeket már nem köt össze gazdag anasztomózis-hálózat. Az itt megrekedő törmelék blokkolja az érben folyó áramlást, következményes agyi infarktust okozva.

599
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]