Csökkentse vérnyomását, és előzze meg a stroke-ot!

549
HOZZÁSZÓLÁS:

 A nyugalmi vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm. A tartósan emelkedett, 130-139/85-89 Hgmm vagy ennél magasabb vérnyomás esetén drámai mértékben megnő az agyi érkastroke-02tasztrófa kockázata.

Az ok: hipertóniánál a vér a normálisnál jóval gyorsabban áramlik az erekben, ami három súlyos következménnyel jár. Egyrészt az agyi ereken kívül a nyaki főverőereket is károsítja, márpedig az életadó oxigénben dús, friss vért ezeken keresztül kapja az agy.

Másrészt veszélyes értágulatokat okoz, melyek könnyen megrepednek, kidurrannak (agyvérzés). Harmadrészt az erek beszűküléséhez vezethet, ami végül teljes érelzáródást okozhat (agyi infarktus, szélütés, gutaütés). A magas vérnyomás tehát az első számú kiváltó ok.

Tehetünk ellene!

A helyzet azonban korántsem reménytelen: hipertónia esetén a vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése legalább 42 százalékkal mérsékli az agyi érkatasztrófa kockázatát, életkortól függetlenül: ez tehát akkor is beválik, ha negyvenöt, és akkor is, ha kilencvenöt éves az ember.

Egy figyelemre méltó angol vizsgálatba közel háromezer-ötszáz hipertóniás személyt vontak be a nyolcvan év feletti korcsoportból. Akinél gyógyszerekkel sikerült 150/80 Hgmm-re leszorítani a vérnyomást, annál a placebót szedőkhöz képest tóbb mint a felével mérséklődött a stroke és az agyvérzés kockázata.

Látszik tehát, hogy a vérnyomáscsökkentés akkor is kedvező hatású, ha az érték magasabb az ideális 120/80 Hgmm-nél, amelyre törekedni kell. (Az elérendő egészséges érték egyénenként eltérhet, mert több tényezőtől is függ; megállapítása az orvos feladata.)

Még az sem biztos, hogy gyógyszert kell szedni a vérnyomás csökkentéséhez. A tartósan fennálló enyhén emelkedett vérnyomás (prehipertónia: a felső, szisztolés érték 130-140, az alsó 85-90 Hgmm között van) például fogyással, rendszeres testmozgással és egészséges, sószegény étrenddel visszafordítható. Ám ha mindezek ellenére a vérnyomás tartósan 140/90 fólótt marad, a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlenné válik.

Milyen előjelei vannak a stroke-nak?

A stroke előtt az érintettek 30-40 százaléka furcsa előjeleket tapasztal: hirtelen elerőtlenedést, az egyik arcfél és az azonos oldali kar vagy láb gyengeségét, bénulását; zavartságot vagy beszédképtelenséget, hirtelen bekövetkező, nagyfokú látásromlást, szokatlan fejfájást.

A tünetegyüttes neve az orvosi szaknyelvben: ministroke vagy átmeneti isémiás roham (TIA). Éppoly gyorsan elmúlik, ahogy jött, de komoly vészjelzés, mert arra utal, hogy hamarosan igazi (ún. komplett) stroke fog bekövetkezni, mégpedig 5 százalékos valószínűséggel két nap alatt, 10 százalékos valószínűséggel negyedéven belül – hacsak nem teszünk ellene azonnal.

A teendő: azonnal konzultálni kell az orvossal, részletesen felidézve, mi történt. A beteg rendszerint vérhígító és vérnyomás-, illetve koleszterincsökkentő gyógyszereket kap. Ha ez a TIA után időben megtörténik, angliai adatok szerint 80 százalékos eséllyel elejét lehet venni a komplett stroke kialakulásának.

549
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]