Helyes életmóddal sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen

572
HOZZÁSZÓLÁS:

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) gyakran alattomosan alakul ki. Évekig tünet- és panasz-mentes lehet, ezért az egyén legtöbbször akkor érzi, amikor a betegség már maradandó károsodást okozott.

A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás fokozatosan tönkreteszi az ereket, súlyos szív-, agyi és végtagkeringési zavarokat (ezáltal pl. szívinfarktust, agyi érszűkületet, agyvérzést), valamint veseelégtelenséget okozva. Ezek a szövődmények gyakran halálos kimenetelűek, ezért kapta a betegség a „ csendes gyilkos” nevet. Amikor tüneteket okoz, azt jelenti, hogy már valamilyen szerv vérkeringését aktuálisan vagy akár tartósan károsította (pl. fejfájás esetén az agyi keringést, szívtáji fájdalom esetén a koszorúér-keringést) .egeszseges-eletmod

A magas vérnyomás lehet önálló betegség, de tünete lehet valamilyen más (pl. vese-, mellékvese-, pajzsmirigy-) betegségnek. Magyarország lakossága különösen veszélyeztetett, hiszen a 40 év alattiak 20%-a, a 40 év feletti korosztály 25-30%-a, s a 65 éven túliak több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved. 40 éves korukig a nők kevésbé hajlamosak a magas vérnyomásra, mint a férfiak. A menopauza, vagyis a változókor idején ilyen vonatkozásban a két nem között megszűnik a különbség, így esetükben is a 40-50 évesek a legérintettebbek.

Mely tényezők hajlamosítanak a hipertóniára?

Ismerjük azokat a hajlamosító tényezőket (rizikófaktorokat), amelyek a magasvérnyomás-betegség kialakulását nagymértékben elősegítik:

  • keveset mozgunk,
  • sokat ülünk a tv, a számítógép előtt,
  • autóval megyünk ahova csak lehet,
  • egészségtelenül sokat és rossz minőségben táplálkozunk, ezáltal meghízunk,  
  • dohányzunk,
  • a kelleténél több alkoholt fogyasztunk,
  • s nem utolsósorban jelen van életünkben a tűrőképességünket meghaladó mértékű stressz is.

Mindezek mellett a magasvérnyomás-betegség genetikai háttere sem elhanyagolható.

A családi halmozódások esetén a megelőzésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban a szívinfarktus okozta halálozás európai viszonylatban egyike a legmagasabbaknak, s ennek egyik legfőbb kóroka éppen a magas vérnyomás, akkor semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy milyen fontos lenne a megelőzés.

Bármennyire is riasztóak a hazai adatok, mégis van remény. Ha csak arra gondolunk, hogy a finneknél a második világháború után a legmagasabb volt a szívinfarktus okozta halálozási arány, mára viszont a legalacsonyabb lett. Mivel érték el? – kérdezhetnénk. Elsősorban radikális életmódbeli változtatással, rengeteg, rendszeres mozgással és egészségesebb étrenddel. Ez is azt a tényt igazolja, hogy gyógyszerek nélkül is el lehet érni jelentős eredményt.

Ezért a magas vérnyomás kérdésével kiemelt módon kell foglalkozni. Ma már egyre többet hallunk, olvasunk az egészséges életmód és étrend megelőző, gyógyító hatásáról, s ha szükséges, korszerű gyógyszerek is rendelkezésünkre állnak. Rajtunk múlik elsősorban, hogy időben felfigyelünk-e a gyilkos kórra (főleg, ha családi halmozódás jellemző, illetve jelen vannak életünkben az említett rizikófaktorok) és megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket.

A megelőzés kulcsfontosságú

Pontosabban, nem csak a magas vérnyomás kialakulását kellene megelőzni, hanem azt az összetett tünetegyüttest, amely magában foglalja a magas vérnyomást, a zsír-, illetve cukoranyagcsere-zavart, a jellegzetes hasi elhízást, a gyorsult véralvadást, s a köszvényt egyaránt. Szakmai körökben ezt a tünetegyüttest hívják metabolikus szindrómának. Ez a tünetegyüttes a magyar lakosság egynegyedét-egyötödét érinti. Már 5-10%-os, tehát mérsékelt testsúlycsökkenés jelentős javulást hozhat: a vér koleszterinszintje 13%-kal, a vérnyomás pedig 6-12%-kal csökkenhet a hatására.

Köztudott, hogy az egészség az egyén szempontjából a legfontosabb kincs, olyan útravaló, amelyet mindenki nagyjából azonos feltételekkel kap meg, de megőrizni – a saját jól felfogott érdekében – már neki magának kell. Az emberek egy része azonban mégis feláldozza az egészségét, hogy vagyont és hatalmat szerezzen, majd évekkel később feláldozza a vagyonát, hogy újra egészséges legyen.

Sajnos a magyar lakosság jelentős részére jellemző az önpusztító életmód, s az egészségügy szakembereinek nagy részét sem igazán az egészség megőrzése érdekli. Nem véletlen, hogy az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés az óhajok szintjén „valósul meg” a legtöbb fejlett országban.

A betegségorientált orvostársadalomtól, s általában az egészségügyi ellátórendszertől nem várható el, hogy önmagukból kilépve ne a betegséggel, hanem az egészséggel foglalkozzanak – hiszen elsősorban a betegségre vannak „szakosodva”. Ugyanakkor az egészség megőrzése össztársadalmi érdek. Egy ország jövőbeni fejlődése, gazdasági potenciája nagymértékben függ az össznépesség egészségi állapotától.

572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]