Milyen agyi károsodásokat okozhat a magas vérnyomás?

568
HOZZÁSZÓLÁS:

Az agyi vérkeringési betegségek során az agyi szövetek meghatározott területe sérülagyverzes a kiáramlott vér okozta vérnyomás-emelkedés vagy a keringési elégtelenséget követő oxigén-, illetőleg glükózhiány következményeképpen.

Az agysejtek a fennmaradásukhoz feltétlenül igénylik ennek a két tényezőnek a maradéktalan és állandó jelenlétét. Minthogy egyik anyagnak a tárolására sem képesek, a legkisebb ellátási zavar is súlyosan károsítja az érintett területeket.

Hogyan hat a hipertónia az agyra?

A magasvérnyomás kétféleképpen súlyosbítja az agyi károsodások lehetőségét. Egyrészt kedvez az érelmeszesedés kialakulásának, ami szűkíti az agyi artériákat.

Ezáltal fokozódik a veszély, hogy a szívből vagy a tüdőből érkező parányi vérrög, vagy a szív, illetőleg egy sérült vivőér faláról leszakadó szövettörmelék elzáródást okozzon. Ilyenkor agytrombózis (agyi infarktus) alakulhat ki.

A károsító hatás másik útja, hogy a nagy nyomás fokozottan megterheli az elmeszesedett falú, merev agyi ereket, amelyek végül nem bírják ezt elviselni, és elpattannak. Ha ez bekövetkezik, a vér elárasztja a környező szöveteket, és agyi vérömleny keletkezik.

A kis kiterjedésű vérzés tüneteként korlátozottá válhat a kar, kéz vagy láb mozgása, és akadozóvá válik a beteg beszéde. Általában két hét alatt többé-kevésbé visszatérnek az elveszett képességek, de ehhez nélkülözhetetlen az azonnali vérnyomás-csökkentés.

A kiterjedtebb vérzés az egyik testfél gyengeségével vagy bénulásával jár, elvész a beszédkészség, és néha öntudatvesztés is kíséri. Súlyos agyvérzéskor a bénulás és a beszédkészség sérülése tartósan fennállhat, de több szakember együttes erőfeszítésével egész komoly javulást lehet elérni. Ezúttal is a legelső teendő a magasvérnyomás megszüntetése.

Átmeneti ischaemiás roham (TIA – transient ischaemic at-tack) kisebb agyvérzéshez hasonlóan jelentkezik; a test remeg, majd érzéketlen lesz, akadozik a beszéd, zavarossá válik az egyén és környezetének a felismerése, súlytalanná válik a fej, és látási zavarok léphetnek fel.

A tünetek ijesztőek lehetnek, de néhány percen belül rendszerint megszűnnek a zavarok. A betegség oka valószínűleg az agyi területet ellátó véredények átmeneti görcsös összehúzódása, vagy az agy vérellátását biztosító nyaki artériákban fokozódó nyomás.

Az átmeneti ischaemiás rohamon átesett betegek harmadánál később nem jelentkezik semmi probléma; másik harmaduknál újra meg újra ismétlődhet, anélkül hogy komolyabb következményei lennének; végül, az utolsó harmadot súlyosabb agyvérzés érheti a későbbiekben.

A szenilis dementia Angliában a halált okozó tényezők között a negyedik helyen áll. A 65 éven felüliek 5-7%-át, a 80 felettiek 20%-át sújtja. Gyengíti a fizikai állapotot, rontja az energia- és érzelmi stabilitást, valamint az étvágyat, de az egyszerű hétköznapi feladatok elvégzése is komoly erőpróbát jelent (öltözködés, főzés, olvasás vagy kötés).

A betegségnek nagyon sok változata van, de a hipertónia vonatkozásában a multi-infarct dementia (többgócú agylágyulás) említése a leglényegesebb. Olyan kis érelzáródások játszódnak le sorozatosan, amik elkerülik a beteg, a hozzátartozók és az orvos figyelmét is, viszont az agyszöveteket fokozatosan elroncsolják.

A magas vérnyomás hajlamosítja időseknél ennek a bekövetkeztét, és ez is amellett szól, hogy az idősek magas vérnyomását is csökkenteni kell.

568
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]