Mi okozhat stroke-ot 45 éves életkor alatt?

590
HOZZÁSZÓLÁS:

Szívbetegségstroke1

Bizonyos veleszületett szívhibák, mint pl. a billentyűelégtelenségek vagy a szív üregeinek záródási defektusai, kedveznek a véralvadék kialakulásának, ill. a véralvadéknak a mélyvénákból az agyba való sodródásának.

Az utóbbira példa a nyitott foramen ovale, az előbbire pedig az ún. mitrális prolapszus, melynek lényege, hogy a szív bal kamrája és bal pitvara között lévő billentyű a kelleténél jobban bedomborodik a bal kamrába, így könnyebben sérül, és felszínén könnyebben alakul ki véralvadék, mint az egészséges billentyűk felszínén. (A véralvadás általánosságban mindig hamarabb indul be sérült szöveti felszíneken, egész egyszerűen azért, mert az ilyen felszínek idegen testként viselkednek.) A mitrális prolapszus ritkán jár valódi stroke kialakulásával, de mindenképpen növeli annak kockázatát.

Artériadisszekció (az artéria falának lap szerinti szétválása)

Fiataloknál és középkorúaknál ez a stroke leggyakoribb oka. Egy hirtelen, eltúlzott mozdulattól vagy egy nagyobb erőfeszítéstől a nyak valamely oldalán lévő artéria fala megcsavarodik, rétegei szétválnak egymástól.

Ettől a ponttól kezdve két lehetőség áll fenn:

1. a rétegek közé vér áramlik, amely a legbelső réteg feszes, az ér üregét elzáró bedomborodását okozza.

2. A belső, leglazább réteg támasztékát veszti, az ér üregébe gyűrődve zavarja a vér egyenletes áramlását, és idegen felszínt képez, amelyen a véralvadás hamarabb indul be. Az eret így tulajdonképpen vérrög zárja el.

Érdemes tehát kerülni minden olyan mozgásformát, amely a fej vagy a nyak sérülésével, csavarodásával járhat, ill. amelyekben a gyorsulás nagy változásai miatt a fej előre- és hátrabukása várható.

Ilyen a bungee-jumping, a boksz, a birkózás vagy az autóversenyzés, de paradox módon kiropraktikai beavatkozás (csontkovács által végzett kezelés) is okozhat nyaki traumát. Egyes esetekben pedig, főleg fiatal felnőtteknél, azonosítható kiváltó ok nélkül is kialakulhat artériadisszekeió.

Véralvadási zavarok

Az emberek egy nagyon kis része olyan genetikai abnormalitásokat hordoz, amelyek a vér alvadási tulajdonságainak pozitív vagy negatív irányú megváltozását okozzák.

A fokozott alvadáskészség az erekben indokolatlanul keletkező alvadékdaraboknak az agyba való szórása, az agy ereinek elzárása útján ischaemiás stroke kialakulásához vezethet, a csökkent alvadáskészség pedig az esetlegesen sérült érből kiáramló, szűnni nem képes szivárgás útján haemorrhagiás stroke-hoz. Tekintettel kis gyakoriságukra, az alvadási zavarokat rutinszerűen nem, esak indokolt esetben, ill. örökletesség gyanúja esetén vizsgálják.

590
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]