Tudja meg, hogyan kezelhető a stroke, és milyenek a gyógyulási esélyek

574
HOZZÁSZÓLÁS:

Általában nem sok jel vagy előjel utal a stroke-ra. Fokozott veszélynek vannak azok kitéve, akik már átéltek átmeneti vérszegénységi rohamokat vagy mini-stroke-ot.fejfajas-stroke-agyi-infarktus-holgy

A szélütéses tüneteket mutató beteg azonnali orvosi ellátásra szorul! Az orvos már a nyilvánvaló testi jelekből felállíthatja a diagnózist, vagy részletekbe menő vizsgálatot (pl. reflexvizsgálatot) végez arra vonatkozóan, mely működések normálisak, és melyek károsodottak. Fontos diagnosztikus segítség az agyról készült CT és/vagy MR felvétel.

Kezelési lehetőségek

Ha a szélütés idejében felismerésre kerül, legfontosabb a károsodást a lehetséges minimumra szorítani, mert ezáltal csökkennek a hosszú távú károsító hatások is. A már kialakult stroke-ot nem lehet visszafordítani, de vérnyomáscsökkentőkkel és gyulladásgátlókkal mérsékelhető a károsodott agyterület nagysága.

A hosszútávú kezelésben szerepet kap az aszpirin, mint vérrögképződés-gátló szer. Ha szélütés után a beteg állapota stabilizálható, a kezelés lényege a rehabilitáció, amelynek célja, hogy minél inkább közelítsük a beteg állapotát az eredeti, normális életviteléhez.

Rehabilitáció stroke után

Az agy csodálatos képességgel, ún. plaszticitással rendelkezik, vagyis szinte „újrahálózza” magát, áthidalja a károsodott területeket, így bizonyos elvesztett funkciók részben vagy egészben visszatérhetnek, de ez előre nem megjósolható.

A szélütést követő rehabilitáció fizikoterápiával, vagyis a test mozgatásával kezdődik. A mobilizálás igen fontos, mert minél gyorsabban lehet a mozgást helyreállítani, annál nagyobb az esély, hogy a túlélő idegsejtek regenerálódnak, és átveszik az elveszett funkciókat. A mozgásterápia mellé hidroterápia és beszédterápia is társul.

Ha a beteg már elhagyhatja a kórházat, következik a foglalkozásterápiás szakember, aki az otthoni adaptációhoz szükséges eszközökkel (járókeret, mozgássérült-felvonó stb.) segít abban, hogy a beteg minél nagyobb mértékben önállósulhasson majd.

Ha szükséges, a fizikoterápiás és a beszédterápiás szakember a beteget otthonában is felkeresi, és folytatják a kórházban megkezdett gyakorlatokat.

A javulás esélyei

Az elszenvedett szélütés után mintegy hat hónap az az idő, ameddig várható, hogy a beteg állapota a rehabilitáció során javulni fog. A továbbra is fennálló maradványtünetek már nem fognak megszűnni.

Többeknél sajnos megmarad a bénult állapot valamely formája, ami nehéz helyzet, mert folyamatos ápolást, gondozást igényel.

Minden ötödik szélütéses beteget az agyi esemény bekövetkezése után egy hónappal elveszítünk.

574
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]